Thúry György Múzeum

Digitális gyűjteményünk

Thúry György Múzeum

Magyar Plakát Ház

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Magyar Plakát Ház

Mathea thMárcius 25 az Angyali Üdvözlet, azaz Jézus fogantatásának a napja. Időpontját a december 25-i születésnap rögzítésével fixálták: kilenc hónapot számítottak visszafelé, így adódott március 25-e. 624 óta tartja az egyház e napon a fogantatás ünnepét, melyen Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét. „Akit te, Szent Szűz a Szentlélektől fogantál” - Jézus fogantatása az Örvendetes Rózsafüzér első titka.
Az ünnep magyar elnevezése onnan ered, hogy a fák oltását ez idő tájt szokták végezni. A hozzá fűződő hiedelmek is ezt tükrözik. Általános szokás országszerte Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a fák szemzése, oltása. Göcsejben azt tartották, hogy az ekkor oltott fát nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik belőle. Aki ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik. Az ünnep magyarázatából fakad az a hiedelem, hogy az az asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján érintkezik férjével, biztosan teherbe esik. Az egykori Dél-Magyarország bolgárjai, bunyevácai és magyarjai ezen a napon vörösbort ittak, hogy szaporodjon a vérük. Mindezt annak analógiájára, hogy elképzelésük szerint Gyümölcsoltó napján a téli álmukból ébredő fák éltető nedvvel telnek meg. Aki pedig gyümölcsoltó napján ezer Üdvözlégyet elimádkozik, annak teljesül a jóra való kívánsága.

Források:
Bálint Sándor: Ünnepi Kalendárium I.  A Mária-ünnepek és jelesebb napok hazai és közép-európai hagyományvilágából, Bp. 2004
Magyar Néprajzi Lexikon, Magyar Katolikus Lexikon szócikkei

Kép:
Az Angyali Üdvözlet. A kép jobb oldalán Mária térdepel, vele szemben Gábriel áldásra emelt jobb kézzel, míg baljában a tisztaságot és szüzességet jelképező liliomot tart. A rézkeretes miniatűr olajnyomat része egy 15 darabból álló sorozatnak, mely a rózsafüzér titkait mutatja be. (Erről később mesélünk.)

Összeállította: Gyanó Szilvia

A hónap műtárgya

Thumbnail A juharfából készített borotvatok fedele három részből áll, „furfangos” módon zárható és nyitható. Fedőlapja és oldalai művészien, piros és fekete spanyolviasz...
Bővebben itt: Május  

A hónap festménye

Thumbnail Egry József: Napba néző 1933(papír, olaj 58x47 cm) (TGYM...

Múzeumi képeslapok

kepeslapA képeslapok 80 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Thúry György Múzeumban (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Galéria

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

Szeretettel várjuk kiállításainkon, programjainkon!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.