Thúry György Múzeum

Digitális gyűjteményünk

Thúry György Múzeum

Magyar Plakát Ház

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Magyar Plakát Ház

Mathea th

Magyarországon december 6-án jön a Mikulás a gyerekekhez. Nem karácsonykor és nem a kéményen át. (Rénszarvas nem él ezen az éghajlaton.) Éjszaka jön, reggelre az ablakba tett, kitisztított kiscsizmába, kiscipőbe hozza az ajándékot. Régen a jó gyerekek piros almát, aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót, később narancsot, cukorkát, csokoládét kaptak. A rossz gyerekek meg krumplit, szenet. (Karácsonykor majd a Jézuska jön, vagy az angyal.)

Szent Miklós, az elszegényedett nemesember lányainak titokban pénzt juttató myrai püspök az ajándékozó Mikulás előképe. Jóval kevésbé ismert az a legenda, mely szerint Miklós feltámasztott három meggyilkolt fiút. A keleti egyházban különösen hangsúlyos a kultusza. Magyarországon elsősorban az ortodox vallású délszláv lakosság körében kedvelt. Miklós a védőszentje a gyermekeknek és családoknak, fiatal lányoknak, diákoknak, tengeren járóknak, molnároknak és kenyérsütőknek, szegényeknek, raboknak, pálinkafőzőknek (és még sok mindenki másnak).

A Mikulásról alkotott mai elképzeléseket nagyban befolyásolják az amerikai filmek és az üzletekben kapható dekorációs kellékek, édességek.

 

Összeállította: Gyanó Szilvia

A hónap műtárgya

Thumbnail A juharfából készített borotvatok fedele három részből áll, „furfangos” módon zárható és nyitható. Fedőlapja és oldalai művészien, piros és fekete spanyolviasz...
Bővebben itt: Május  

A hónap festménye

Thumbnail Egry József: Napba néző 1933(papír, olaj 58x47 cm) (TGYM...

Múzeumi képeslapok

kepeslapA képeslapok 80 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Thúry György Múzeumban (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Galéria

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

Szeretettel várjuk kiállításainkon, programjainkon!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.