Thúry György Múzeum

Digitális gyűjteményünk

Thúry György Múzeum

Magyar Plakát Ház

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Magyar Plakát Ház

Mathea th

Az 1864. évi Úrnapi körmenetet ábrázoló felvétel a legkorábbi fennmaradt nagykanizsai városképek közé tartozik.
A fényképező személyét nem ismerjük. A körmenet résztvevőit a Felsőtemplom (ma Deák) tér északi oldalán felállított szabadtéri oltárnál örökítette meg.
Az Úrnapi körmenettel az Eucharisztia iránti tiszteletet fejezik ki nyilvánosan a hívek, az Úrnapja az egyházhoz tartozás kifejezésének alkalma. A körmenet útvonalán általában 4 oltárt, zöld ágakból készített lombsátrat állítottak fel a 4 égtáj felé, ahol az Eucharisztia alapításáról szóló szentírás részeket olvastak fel. A hagyomány szerint a pap baldachin alatt vitte az Oltáriszentséget, előtte fehér ruhás kislányok kosárból virágszirmokat szórtak.
A középkori és koraújkori ünnepélyes budavári körmenetek szokásrendje a kisvárosi és falusi úrnapok szokásvilágára is hatott.
A körmenet egyben oltalomkérés is volt a természeti csapások, illetve a háborúk ellen. A mezővárosi-falusi közvélemény fontosnak tartotta, hogy a közösség valamennyi férfi tagja részt vegyen a szertartáson.
A helyi lap, a Zala-Somogyi Közlöny tanúsága szerint a nagykanizsai körmeneteken az 1860-as évek elején a város „minden rendű és rangú lakója” részt vett. A „hívők roppant serege”, a város elöljárói, a „tanuló ifjúság”, a céhek tagjai saját zászlóik alatt harangok zúgása, „tarackdübörgések” és katonai díszlövések hangja mellett vonultak végig a „zöld gallyakkal szegélyezett Fő úton a fölállított oltárokhoz, holis a fehérbe öltözött kis leánykák angyalként szórták szét a virágokat...kis kosaraikból.”
A felvételen a szabadtéri oltár mögött a háttérben (jobbra) Theodorovits György városi tanácsos háza látszik (helyén 1896-ban építtette fel Pollák József bőrkereskedő a ma is álló palotát a Deák tér 10. szám alatt). A szomszédos, bal oldalon látható földszintes épületben Leber Ignác cipészműhelye mellett Fasciatti Bertalan cukrászdája működött. Ponyvával fedett terasza fölött jól olvasható a cégérfelirat.
A felvétel megidézi a 156 évvel ezelőtt rendezett egyházi ünnep hangulatát, résztvevőit s a Fő út- Felsőtemplom (ma Deák) tér hajdani épületeit, utcaképét is.

 

Összeállította: Kunics Zsuzsa

A hónap műtárgya

Thumbnail A juharfából készített borotvatok fedele három részből áll, „furfangos” módon zárható és nyitható. Fedőlapja és oldalai művészien, piros és fekete spanyolviasz...
Bővebben itt: Május  

A hónap festménye

Thumbnail Egry József: Napba néző 1933(papír, olaj 58x47 cm) (TGYM...

Múzeumi képeslapok

kepeslapA képeslapok 80 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Thúry György Múzeumban (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Galéria

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

Szeretettel várjuk kiállításainkon, programjainkon!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.