Az egész magyar nyelvterületen a húsvéti népszokások legtöbbjénél a tojás, főként a díszített, a hímes tojás a szokások elengedhetetlen tartozéka. Nagykanizsa környékén a hímes tojás kétszer kap fontos szerepet: először vasárnap délután, amikor a keresztszülők vagy szomszédok ajándékozzák, másodszor húsvéthétfőn vagy a húsvétot követő ún. mátkáló vasárnap. Ekkor a fiatal lányok cserélnek legkedvesebb barátnőjükkel hímes tojást, ezzel életre szóló barátságot (mátkaságot, komaságot) fogadva egymásnak.

Általános szokásként élt/él Zalában és Somogyban, hogy a keresztszülők húsvétkor megajándékozzák keresztgyermekeiket. A 20. század első évtizedeiben ez az ajándék rend szerint hímes tojás és alma. A legszebb almákat már ősszel félretették erre az alkalomra. A két világháború közötti időszakban a tojás mellé gyakran került narancs, vásári mézesbáb, apró csokoládé, az 1960-as évektől játék, könyv, dísztárgy is. Kiskanizsán egyik évben a keresztanya látogatta meg keresztgyerekét, másik évben fordítva. Zalaváron fehérrel hímzett „pirostojásos kendőben” vitte a keresztanya az egyszínűre festett tojást.

A húsvéti tojásból a locsolásért adott jutalom, szerelmi ajándék csak a későbbiekben lett - a locsolkodás csak az 1930-as években vált általánossá. Némely helyen húsvétkor a lányok vesszőzése volt szokásban. Tótszerdahelyen vízzel és korbáccsal jártak a fiúk, minden háznál megkorbácsolták és megöntözték a lányokat​

2.1.1 2.1.2 2.1.4
 Fiatal leány húsvétra készített hímes tojásokkal. Semjénháza (Zala m.), 1958.
F: Kerecsényi Edit
Leányok húsvétra készített hímes tojásokkal. Semjénháza (Zala m.), 1958.
F: Kerecsényi Edit 
Ablakba tett hímes húsvéti ajándékok: narancs, cukorkák, húsvéti nyuszi, hímes és bakelit tojások. Pátró (Nemespátró, Zala m.), 1959.
F: Kerecsényi Edit 
2.1.3 2.1.5
  Gyerekek hímes tojásokkal. Semjénháza (Zala m.), 1958.
F: Kerecsényi Edit
Hímestojások a tisztaszobában. Molnári (Zala m.)
F: Kerecsényi Edit 

Szeretettel várjuk kiállításainkon, programjainkon!

The Thúry György Museum uses cookies to ensure you have the best browsing experience and to help us improve the site.
By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.