Thúry György Múzeum

Képzőművészetek Háza

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Képzőművészetek Háza

Thúry György Múzeum

Magyar Plakát Ház

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Magyar Plakát Ház

Fotó: Szakony AttilaA 20. századi esküvői viseletekből nyílt kedden fotókiállítás a Thúry György Múzeumban, ahol annyi volt az érdeklődő, hogy talpalatnyi hely sem maradt. A korabeli fotókat, esküvői kellékeket, ruhákat felvonultató tárlat az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Thúry György Múzeum közös gyűjtőmunkájának köszönhető.

– Közel 20 éve gyűjtjük a kiskanizsai családok tárgyi emlékeit, köztük fényképeket is – árulta el Horváth Jánosné, az egyesület elnöke, aki hozzátette: a mostani kiállítás egyfajta időutazás is, hiszen a esküvői viseleteken is tetten érhető, az egykor falusias városrész polgárosodása. A kiállítást a szintén kiskanizsai gyökerekkel rendelkező Dénes Sándor polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében rámutatott: régen az esküvő és azt követő lakodalom összefűzte a közösség egészét, ráadásul meghatározott rend vagy rítus szerint zajlott. Éppen ez utóbbi adta a szertartás súlyát és jelentését, ami manapság már csak nyomokban létezik.

– E kiállítás egy olyan világot idéz meg nekünk, amely világ már csak darabokban, csak részekben lobban fel – mondta Dénes Sándor polgármester, aki több esküvői, lakodalmas hagyományt is felidézett, így például a vőfély ételbeköszöntőjét vagy éppen a fiatalok „ablak alá" menését, a „kontyolást". Ezen rítusok zöme persze ma is él, de az már kevésbé ismert, hogy a kontyba font hajat piros keszkenővel fedték a kiskanizsaiak, hogy megkülönböztessék magukat másoktól. kiskanizsai esküvői viseletről még sok érdekességet tudhattak meg az érdeklődők a fényképek mellett elhelyezett tablókról, melyek szövegét Kunics Zsuzsanna történész állított össze.

– A 20. század elején a kiskanizsai menyasszonyok hosszú, karikás kasmér szoknyát viseltek, a színe a divatnak megfelelően változott – mesélte a történész, aki hozzátette: az 1930-as években már fehér karikás szoknyájú ruhát viseltek a menyasszonyok fekete selyem, köténnyel . A fátyol – a polgári viseletből átvéve – az 1920-as évektől jutott nagyobb szerephez, először csak a ruha aljáig ért, később a földet söprő változata is előfordult.

Forrás:  http://zaol.hu/nagykanizsa/viseletek-es-szokasok-1800479

2016. november 15., 17:51 szerző: Pásztor András fotós: Szakony Attila

A hónap festménye

Thumbnail Frank Frigyes: Hidegkuti házak 1957(vászon, olaj, 80x69 cm) (Thúry György Múzeum Képzőművészeti Gyűjtemény, Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.)

A hónap műtárgya

Thumbnail A selyemből készült, szaténnal bélelt, mélyen dekoltált báli „ruhaderék” (ruha felsőrész) többszínű gyöngyhímzéssel és selyemfonallal kivarrt virágokkal gazdagon...
Bővebben itt: Február  

Múzeumi képeslapok

kepeslapA képeslapok 80 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Thúry György Múzeumban (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Galéria

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.