Thúry György Múzeum

Képzőművészetek Háza

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Képzőművészetek Háza

Thúry György Múzeum

Magyar Plakát Ház

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Magyar Plakát Ház

Fotókon tárul fel Kiskanizsa múltjának egy különleges szeglete.

 

Megnyílt a kiskanizsai esküvői viseletet és a házasságkötéssel kapcsolatos szokásokat bemutató fotókiállítás. A Holtomiglan, holtodiglan című tárlat a Thúry György Múzeum Fő utcai épületében látható. A településrész múltjának legfontosabb pillanatait bemutató tárlat az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a múzeum munkatársainak közös kutató- és gyűjtőmunkájának eredménye. A képek a XX. század egészén végigívelnek, és mindegyik különös, megható vagy drámai történeteket hordoz.

„Anyai nagyapám, anyai nagyanyám” - nem Horváth Ferenc volt az egyetlen, aki hozzátartozóira talált a kiállításon. Dénes Sándor polgármester szülei esküvői fotója előtt nyitotta meg a tárlatot. Az esküvői szokásrend már hetekkel a szertartás előtt, a készülődés ideje alatt is erősítette az egymáshoz tartozás érzését. A kiállítás anyagának összeállításakor is fontos szempont volt a kiskanizsai identitás megtartása „Hiszem és vallom, hogy minden településnek van egyéni arculata. Ezt az egyéni arculatot meg kellene őrizni, illetve átmenteni a következő generációnak” - véli Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke.

A csaknem száz évet felölelő kiállítás anyaga nemcsak a településrészen élők számára fontos, hanem a múzeumnak is. Száraz Csilla, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: „Egy fénykép csak akkor él, ha tudjuk, hogy ki van rajta, kik vannak rajta, ismerjük azoknak az embereknek a történetét. Ebben segít nekünk Horváth Jánosné és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület, és azok a kiskanizsai emberek, akik odaadják ezeket a felvételeket.” A gyűjtemény rendezéséhez segítséget nyújtó történész szerint egy speciális közösség szokásai váltak láthatóvá a képek segítségével. Mint arra Kunics Zsuzsanna rámutatott: „Nagyon sok hasonlóságot mutatnak a zalai településekével, de nagyon sok sajnos már csak az emlékezetben élő, de sajátságos szokással is rendelkeznek az esküvőket, az öltözetet, különösen az esküvő előtti, a párválasztási és a lakodalmi szokásokkal kapcsolatosan.”

Dénes Sándor polgármester büszke kiskanizsai gyökereire. Az egyesület jóvoltából kilencedik alkalommal találkozhat szűkebb közössége emlékeivel. „Most itt nosztalgiázhatunk sokan, mert akik itt megjelentünk, mindannyian ismerősöket találhatunk. Nagyon fontos dolgok ezek mindannyiunk számára, de nekem ez a mai különösen az” - árulta el a polgármester. A XX. századi Kiskanizsát esküvői fotókon keresztül bemutató tárlat 2017. március 31-ig látogatható. Forrás: KANIZSA TV (http://www.kanizsatv.hu/hirek/19275/romantikus-multidezes)

 

A hónap műtárgya

Thumbnail A penge egyik oldalán félholdon álló Mária alak látszik bevésve, alatta elmosódottan a „MARIA MATER DEI PATRONA HUNGARIAE SUM TUUM PRASIDIUM...
Bővebben itt: Március  

A hónap festménye

Thumbnail Sass Brunner Erzsébet: Dél-indiai templom India, 1933(karton, olajtempera, 23x14,7 cm) (Brunner Gyűjtemény, Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.)

Múzeumi képeslapok

kepeslapA képeslapok 80 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Thúry György Múzeumban (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Galéria

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.