Thúry György Múzeum

Képzőművészetek Háza

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Képzőművészetek Háza

Thúry György Múzeum

Magyar Plakát Ház

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

Magyar Plakát Ház

December

Baba-koffer babakelengyével

babalada th„Feladó: Karácsonyi angyal Pusztai Csilla kisleánynak, Ágfalva”  Baba-koffer babakelengyével

A baba utazóládát Pusztai László lelkész és felesége vásárolta az 1940-es években Csilla nevű kislányuk számára karácsonyi ajándékul egy gimnáziumi tanár nehéz anyagi körülmények között élő özvegyétől. A címzés – „Pusztai Csilla kisleánynak, Ágfalva. Feladó: Karácsonyi Angyal. Tartalma: Babaruha” – a szülők készítették és szögezték rá.

A fából készített, kockás vászonnal borított, felnyitható fedelű kis koffer az 1910-es években babalada teteje thkészült. Belsejében egy porcelán fejű alvóbaba volt a kelengyéjével együtt (ágynemű: babapaplan, párnák, huzataik, lepedő és fehérnemű: babaingek, alsószoknyák, nadrágok, hálóingek, kötött babaharisnya stb.). Egy lécből összeszegezett kis ruhatartó betét a baba felsőruháinak elcsomagolására szolgált. A gyermekjátékot a kislány Ágfalváról később Surdra, majd Kanizsára költözésükkor ide is magával hozta.

 

 


 

 

A hónap festménye

Thumbnail Frank Frigyes: Hidegkuti házak 1957(vászon, olaj, 80x69 cm) (Thúry György Múzeum Képzőművészeti Gyűjtemény, Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.)

A hónap műtárgya

Thumbnail A selyemből készült, szaténnal bélelt, mélyen dekoltált báli „ruhaderék” (ruha felsőrész) többszínű gyöngyhímzéssel és selyemfonallal kivarrt virágokkal gazdagon...
Bővebben itt: Február  

Múzeumi képeslapok

kepeslapA képeslapok 80 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Thúry György Múzeumban (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Galéria

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.