György Thúry Museum

The House of Fine Arts

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

The House of Fine Arts

György Thúry Museum

Nagykanizsa, Fő út 5.

György Thúry Museum

House of Hungarian Placards

Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.

House of Hungarian Placards

patkóA kanizsai fejetlen, fehér mén legendája

Musztafa, Kanizsa várának utolsó basája, elvinni nem tudván őket, mély verembe rejtette összerablott kincsét a vár kényszerű átadása előtti utolsó sötét éjszakán.

Visszajövünk még, vissza Kanizsára hamarosan! – e szavakkal buzdítva magát, és abban bízva, hogy egy fehér mén földre ontott vére elrejti aranyát, legkedvesebb paripája büszke nyakát vágta át, habzó sötét vérét a rejtekhelyre csorgatva.

Ám hiába visszavágyó reménye – soha erre többé nem járt, de a kincset sem látta senki azóta.

Nem úgy a basa fejetlen lovát. Leginkább mikor szél tépi a fákat, az éjféli órákban száguld a Várréten át, mondják kik látták, elhullajtott patkóit mutatva bizonyíték gyanánt.

Úgy gondolva, szerencsét hoznak e patkók, volt ki közelgő meggazdagodásának jeleként pillantott rá, volt ki szerelme beteljesedését remélte tőle, míg mások a Kanizsára visszatérés ígéretének tekintették.

A Várréten a fejetlen fehér mén még ma is őrzi a kincsek helyét, ám azt mindmáig csak a sejtelmesen zúgó szél ismeri, míg a patkók újra és újra megtalálhatók.

Ha szerencsére, szerelemre vágyik, vagy a városba szeretne visszatérni, vegyen a Kanizsai szerencsepatkóból, vagy a szerelmesek patkójából, melyeket akár ki is szegezhet a múzeumi patkófalra. Ám, ha kisebb szuvenírt óhajt vásárolni ajánljuk az ólom, vagy kerámia patkót, mely hasonlóan pozitívan hathat jövőjére.

A patkók megvásárolhatók a múzeum Fő út 5. szám alatti épületében, a melletti lévő trafikban, valamint a Tourinform Irodában,  Csengery u. 1-3. szám alatt. 

Painting of the month

Thumbnail Elizabeth Sass Brunner: South Indian Temple India, 1933(oil-tempera on cardboard, 23x14,7 cm) (Brunner Collection, Nagykanizsa, Erzsébet tér...

Postcards

kepeslap

Postcards can be bought at the unit price of HUF80 at György Thúry Museum (Nagykanizsa, Fő út 5.)

Image gallery

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

The Thúry György Museum uses cookies to ensure you have the best browsing experience and to help us improve the site.
By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.