Helytörténeti szempontból is értékes kiállítás nyílt a Képzőművészetek Házában.

A biedermeier a 200 évvel ezelőtti Facebook – hangzott el a XIX. századi restaurált portrékat bemutató kiállítás megnyitóján. A 9 kép között Tisza István portréja is szerepel. A Képzőművészetek Házában látható tárlat -művészeti értékén túl- helytörténeti szempontból is fontos.

Magyarországon főleg vidéken hódított a biedermeier stílus. A feltörekvő polgárság szívesen látta magát viszont az előkelőséget sugalló, és eszmeiséget mellőző képeken. Lehota M. János esztéta szerint ezért a kiállított portrék olyanok, mint a mai közösségi oldalakra feltöltött fotók. „Valamilyen módon meg akarták mutatni a többieknek, egyfajta emléket állítva annak, hogy ők ebben a 19. században – mint kis- vagy nyárspolgár – egyáltalán léteztek a Földön” - hangott el a megnyitón. 

A kanizsai múzeum egyik fontos feladata a gyűjteményi munka: annak gondozása és megóvása. Az új kiállításon restaurált képekből láthatnak válogatást az érdeklődők. Kérdésünkre Száraz Csilla igazgató elmondta: „A Thúry György Múzeum képzőművészeti gyűjteménye, a törzsgyűjtemény mintegy ezer darabot számlál, ezek közül egy meghatározó réteget mutatunk be, a legrégebbi alkotásokat.” A festmények többsége nagyon rossz állapotban volt már. Fazekas Gyöngyi okleveles festő-restaurátor művész elárulta: „A felületük erősen szennyezett volt, és a festményeket hordozó vakkeret is szuvas és törött volt. A festmények felülete benyomódott, több helyen érte őket sérülés, volt, ahol átszakították.”

A restaurálást követően eldőlt, hogy a képzőművészetileg legértékesebb darabokat a szélesebb közönség előtt is bemutatják. „A kedves látogatók, ha eljönnek, kézbe vehetnek olyan kis kártyákat, amelyeken látható, milyen borzasztó állapotban voltak ezek a festmények. Az egyik legrégebbi kép 1867-es – körülbelül 150 évnyi kosz rakódott rá ezekre a képekre” - tudtuk meg a kiállítás egyik kurátorától, Tugya Beátától. A háború alatt a leltárkönyvek nagy része elpusztult, ezért sok képről nem lehetett tudni, ki festette és kit ábrázol. A most végzett helytörténeti kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy a gyűjtemény része Tisza István portréja, amelyet Bardócz Dezső készített. „Ő egy neves szombathelyi művész volt, aki a portréfestészetéről vált híressé. Münchenben és Párizsban is tanult, de ami igazán érdekes, hogy fiatal festőként éveken át itt élt Kanizsán. Nagyon sok helyi potentátot megfestett Vidor Samutól Deák Péter rendőrkapitányig orvosfeleségeket” - mutatott rá Kunics Zsuzsa kurátor. A biedermeier portrékat március 21-ig nézhetik meg a kanizsaiak a Képzőművészetek Házában.

Forrás: KANIZSA TV (http://www.kanizsatv.hu/hirek/19471/200-evvel-ezelotti-facebook/)

 

 

 

mozaikmuzeumtura logo

NMI logo

Tisztelt Látogatók!
A Képzőművészetek Háza (Kiskastély), Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15. technikai okok miatt zárva.
A Magyar Plakát Ház kiállításai továbbra is látogathatók.

The Thúry György Museum uses cookies to ensure you have the best browsing experience and to help us improve the site.
By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.